Taloussosiaalityö on talouteen, sen hallintaan ja toimeentuloon liittyvä sosiaalityön osa, jonka tavoitteena on asiakkaan taloudellisen toimintakykyisyyden vahvistaminen.
Taloussosiaalityötä toteutetaan esimerkiksi
- toimeentulotuen avulla
- sosiaalisen luototuksen kautta
- välitystilipalveluna
- talousohjauksena
- moniammatillisessa talousneuvolapalvelussa
- verkostoyhteistyönä.
Taloussosiaalityöhön kuuluvat lakisääteiset palvelut on järjestettävä niin, että ne ovat kaikkien sosiaalihuollon asiakkaiden käytössä tarpeen mukaan.
Palvelu taloudellisen toimintakyvyn edistämiseksi
Sosiaalihuoltolain (SHL) 14 §:n 1 momenttiin lisättiin vuoden 2023 toimeentulotukilain muutosten yhteydessä (HE 127/2023 vp) uusi kohta 3 a) palvelu taloudellisen toimintakyvyn edistämiseksi. Säännöksen tarkoituksena on vakiinnuttaa taloudellisen kokonaistilanteen tukemisen laaja-alainen tehtävä osaksi sosiaalihuollon yleislainsäädäntöä. Tehtävä ei ole sosiaalihuollolle uusi.
Taloudellisen toimintakyvyn edistämisen palvelun tavoite on tukea asiakkaan omatoimista selviytymistä taloudellisista ongelmista yksilö-, ryhmä- ja rakenteellisen sosiaalityön keinoin. Käytännössä palvelussa on kyse sosiaalialan ammattihenkilöiden työstä, mutta osaksi palvelua voi liittää myös muiden ammattilaisten, kuten toimistosihteerien tai etuuskäsittelijöiden, työtä.
Sosiaalihuoltolain 45 §:n mukaan asiakkaalla on oikeus saada kirjallinen päätös sosiaalipalvelujen järjestämisestä. Tämä koskee myös palvelua taloudellisen toimintakyvyn edistämiseksi, vaikka siitä ei ole sosiaalihuoltolain 3 luvussa omaa, erillistä palvelusäännöstään.
Lisätietoja:

ELLEN VOGT
erityisasiantuntija
+358 9 771 2346, +358 44 313 0170
ellen.vogt@hyvil.fi
Vastuualueet:
- Toimeentulotuki, sosiaalinen luototus ja sosiaaliturva
- Aikuissosiaalityö ja muut työikäisten sosiaalipalvelut
- Kuntoutus ja osatyökykyisten työllistäminen
- Päihde- ja mielenterveyspalvelut
- Toimeentulotuen ja aikuissosiaalityön yhteistyöverkosto
- Työikäisten sosiaalipalvelujen ja aikuissosiaalityön kehittämisverkosto